mandag 11. november 2013

- Mister troverdighet ved å manipulere bilder

Foto: Erik Holand
Fredag ble Sørlandets pressepriser utdelt. Vinner i klassen Årets foto var Erik Holand fra Agderposten. Under prisutdelingen ble det kjent at bildet var behandlet i Photoshop. Holand bekrefter at bussen sto stille da bildet ble tatt. Efekten av å bruke blur-filteret på vinduene er at det ser ut som den er i fart.

– Å legge til uskarphet i et bilde, slik fotografen har gjort her, er juks etter min mening. Ikke minst gjør det at et ellers godt bilde mister troverdighet. Her kunne fotografen gjort flere andre grep for å få det uttrykket han ønsket, ved å justere lyshet og kontrast, sier leder Sveinung Ystad i Pressefotografene klubb.

Bakgrunnen er blant annet Vær Varsom plakaten:
"4.11. Vern om det journalistiske fotografiets troverdighet. Bilder som brukes som dokumentasjon må ikke endres slik at de skaper et falskt inntrykk. Manipulerte bilder kan bare aksepteres som illustrasjon når det tydelig fremgår at det dreier seg om en montasje."

søndag 3. november 2013

Kjærlighet ved første klikk

Denne uken publiserte Washington-baserte Pew Research Center en studie som viser at Facebook er en langt viktigere distributør av nyheter enn vi har trodd. Tallene er amerikanske, naturlig nok, men jeg vil tro at det ikke er så veldig annerledes i Norge.

Det er riktignok få som går inn på Facebook for å lete etter nyheter. De logger seg på for å holde kontakten med familie og gamle venner. Men så skjer det merkelige. Når folk går ut fra Facebook igjen, har de fleste lest og diskutert nyheter likevel. Hvorfor gjør de det?

Kilde: Aftenposten

- Hovmod knekker seriøs journalistikk

Finn Sjue dokumentarforfatter, tidligere lektor i journalistikk har skrevet essayet Journalistikkens uutholdelige letthet. Han mener det er to kriser som nå rir mediene og journalistikken.

Den ene krisen handler om det store paradigmeskiftet, der ny digital teknologi skaper jordskjelv i både økonomi og arbeidsforhold. Denne nye teknologien er etter min mening både frigjørende og besparende. Men medieeierne og mange redaktører har begått en kardinalfeil. Av frykt for å miste seere, lesere og lyttere har de unnlatt eller reagert altfor sent med å ta betalt for de digitale produktene. De har både lukket øynene og håpet at de kunne gå på vannet. Samtidig krymper mange papiraviser. Resultatet er at eierne velter problemene over på journalistene. 
/../
Dermed setter dette dramatiske paradigmeskiftet den andre krisen på spissen. Jeg snakker om et etisk og moralsk forfall i journalistikken. Forfallet har utviklet seg lenge før det store paradigmeskiftet satte inn. Brutalt sagt, dette handler om mangel på elementær folkeskikk i journalistikken. Vi kan gjerne kalle det mangel på anstendighet. Det er dette brennende etiske og moralske problemet som står helt sentralt i essayet.

Kilde: Aftenposten