tirsdag 7. januar 2014

Er det håp for personvernet i IT-alderen?

I fagstoffet skriver vi litt om Digitalt kildevern, en som vi i høy grad må være oppmerksomme på. Eirik Newth har skrevet et innlegg som er relevant for disse problemstillingene, i Vox Publica. Bakgrunnen er dels Snowden-saken og NSAs overvåkning av nettet:

Det mest slå­ende når jeg ser til­bake på mine sam­ta­ler denne høs­ten er hvor lite over­ras­ket alle er. Hold­nin­gen jeg møtte var stort sett at dette var noe man hadde tatt for gitt. De siste tjue åre­nes tek­no­logi­re­vo­lu­sjo­ner — Inter­nett, den per­son­lige mobil­te­le­fo­nen, sosiale medier, data­lag­ring i nett­skyen — har alle sam­men gjort masse­over­våk­ning enklere.

/../
Mine sam­ta­ler med IT-folket viser hel­ler ingen over­ras­kelse over at det er ame­ri­ka­nerne som ble tatt in flag­ranti. Drone­kri­gen og hack­eran­gre­pene på Irans atom­pro­gram er bare to av mange eksemp­ler at USA ikke nøler med å bruke sin tek­no­lo­giske over­makt om lan­det føler det nødvendig.

Og kan­skje mest inter­es­sant: Jeg har til gode å møte noen som tror at masse­over­våk­nin­gen stop­per med dette, tross økende mot­stand i USA. En dis­trikts­dom­mer kon­klu­derte nyligmed at NSAs inn­sam­ling av tele­fon­data om ame­ri­ka­nere var ukon­sti­tu­sjo­nell, noe som har skapt opti­misme blant NSA-kritiske poli­ti­kere i kon­gres­sen. Pre­si­dent Obama har også vars­let end­rin­ger i over­våk­nings­po­li­tik­ken.

I et brev til Bra­sils folk skri­ver Edward Snow­den at den glo­bale over­våk­nings­kul­tu­ren er i ferd med å kol­lapse. Det er kan­skje en anelse over­op­ti­mis­tisk, med tanke på at NSA sam­ti­dig er i ferd med å bygge data­lagre med kapa­si­tet til å opp­be­vare klo­dens sam­lede årlige nettra­fikk. Slik hand­ler ikke en aktør som er på vikende front.


Kilde: Vox Publica

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar