fredag 29. august 2014

Hyperlapse -spennende app for iOS

Mobiltelefonen blir etter hvert et stadig viktigere produksjonsverktøy. I rekken av nyttige applikasjoner kan vi tilføye Instagrams Hyperlapse App, som ser veldig lovende ut. Sannelig innfrir ikke appen i praksis også.


Instagrams blogg forteller om en ny applikasjon for å lage timelapse- og hyperlapsevideoer. Appen løser den fremste utfordringen, knyttet til det å holde kameraet stabilt under timelapse-filming. Dette løses med en avansert stabiliseringsteknologi, som ifølge Instagram skal gi like jevne videoer som med bruk av kostbart utstyr.



Den maksimale lengden på opptakene er 45 minutter, og brukerne kan deretter velge mellom flere avspillingshastigheter - maksimalt 12 ganger normal hastighet.

En liten iPad gir ikke de beste videobildene, men godt nok til at vi ser at stabiliseringsteknologien fungerer utmerket. Ca 1.15 ut i videoen kjører vi over fartsdumper, og eller bærer det avgårde på til dels ruskete veier. Bildet er imidlertid satbilt som bare det:



Applikasjonen finnes foreløpig kun for Apple-enheter, og kan lastes ned fra App Store.

torsdag 21. august 2014

Dronefilming ved HiB

Nå sysler vi ikke all verden med dette selv. Riktignok er noen av oss "hobbyflyvere", men dette var boksravelig talt utstyr og team for større oppgaver. Riggen veier rundt ti kilo, og løfter et Panasonic GH4. Det betyr 4K video, som det skal bli spennende å se.

En liten stemningsrapport fra filmingen:



Tre mann i arbeid: en pilot, en som styrer kameraet og en som fikser alt som måtte oppstå under opptak.

Refser medienes dekning av pressestøtten

Fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk og tidligere Journalisten-redaktør Trygve Aas Olsen tar et kraftig oppgjør med medienes dekning av pressestøtten.

Kritikken går ut på at redaksjonene ikke stiller kritiske spørsmål til en støtteordning som sikrer livsgrunnlaget til mange i bransjen. Olsen trekker særlig fram de fem meningsbærende avisene Klassekampen, Dagsavisen, Dagen, Vårt Land og Nationen som samlet mottar 164 millioner kroner. Det er 53 prosent av det samlede støttebeløpet.

– La oss kalle avisene bedrifter og pressestøtten subsidier for moro skyld. Halvparten av subsidiene går til fem bedrifter. Så kan man spørre seg: Hvordan hadde journalister stilt seg til en slik ordning hvis det var en hvilken som helst annen bransje? spør Olsen.

Kilde: Journalisten.no

tirsdag 19. august 2014

Uenige om påstått tekstreklame

Tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen hevder at TV 2s sportssjef Vegard Jansen Hagen utviser «en rørende uvitenhet om fundamentale prinsippper i presseetikken». Det skriver Olufsen i sin ukentlige mediespalte i VG.

Olufsens kommentar er utformet som en klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU), og handler om sportskommentator Øyvind Alsakers dobbeltrolle som VM-kommentator i fotball på TV 2 og reklamestemme i et reklameinnslag for Norsk Tipping.

Det var da Olufsen i sommer hørte Alsakers stemme i reklamen like før en VM-kamp som nettopp Alsaker skulle kommentere, at Olufsen reagerte.

«Etter mitt skjønn er dette et grovt brudd med reglene i både Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten».

Kilde: DN.no

onsdag 13. august 2014

Lykkelige lesere – redde journalister

Det er ikke sant at vi lever i en mediekrise, skriver Kathrine Aspaas i Aftenposten.

Vi lever i en medierevolusjon. Det er ikke sant at det ikke lenger er mulig å drive seriøs journalistikk. Mulighetene har aldri vært bedre. Det må vi mediefolk begynne å snakke om, før vi mister troverdighet og relevans.

Krevende overflod

Det skrives, filmes og historiefortelles på alle kanter. Kommentarer, artikler og analyser. Vi skriver og dokumenterer – publiserer og diskuterer. Før tok vi timebetalt, men mange elsker dette så høyt at de gjør det gratis. Vår gamle jobb er deres hobby.

Kognitivt overskudd, kaller medieguru Clay Shirkey fenomenet, der teknologien har sluppet fri voldsomme skapende krefter, og maktpyramiden snus rundt for oss som bedriver medieproduksjon på gamlemåten.

Før: Journalister ble lest. Folk betalte for det vi skrev, og vi fylte spaltene.
/../
I dag: Det er et mirakel at noen bruker tid på nettopp oss. Vi journalister må derfor være innovative, modige, synlige, gavmilde og ikke mist – relevante. Vi må vise hvem vi er. Vi må gi det lille ekstra.

Kilde: Aftenposten

Interaktiv video på en, to, tre

En interaktiv musikkvideo fra Bob Dylan fikk oss imidlertid til å stoppe opp og bli sittende. Videoen, som tross alt er et år gammel, er svært enkel, men samtidig veldig vellaget, og vi ble sittende å «zappe» oss igjennom de ulike versjonene av musikkvideoen, i form av ulike TV-kanaler.

Dylans video er på ingen måte et stort og komplekst mesterverk av en interaktiv video. Den er i grunnen svært enkel, og kanskje er det akkurat det faktum at det enkle ofte er det beste som gjør at denne typen interaktiv-video fungerer.

«Like a Rolling Stone» er laget med verktøyet Treehouse fra Interlude.fm.

Kilde: NRkbeta.no

tirsdag 12. august 2014

Why BuzzFeed Is Trying to Shift Its Strategy

In an interview about a new investment in BuzzFeed, Jonah Peretti, its co-founder and chief executive, told The New York Times, “We’re organizing ourselves to be a media company for the way people consume media today.”

But what about the way people consume media tomorrow?

While many people now find their news on Facebook, it’s easy to forget that very recently they found it on Google, and will surely find it somewhere else in the not-too-distant future. The danger for media companies, then, is to focus too much on how stories are delivered and too little on what the stories say.

BuzzFeed has been clear about its strategy: Publish items that people want to share on social media. It called Facebook the “new ‘front page’ for the Internet.” The strategy appears to be working.

NYTimes.com

torsdag 7. august 2014

Sosiale medier og objektivitet

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum mener at journalister bør flagge sterke meninger.

- Det må være mulig å ha to tanker i hodet på én gang, og det legger også Vær Varsom-plakaten opp til: Man skal ivareta sin uavhengighet og integritet, men hvis det er forhold av vesentlig betydning som lesere eller seere bør bli kjent med, så er det bedre at disse flagges.

Påtroppende direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås mener det er et kjerneproblem når reportere kommer med egne ytringer om saker de selv dekker.

- Det å være journalist er en rolle som innebærer både frihet og begrensninger. Det er banalt sagt ikke slik at man kan gjøre hva som helst i en hvilken som helst rolle, men jeg håper flest mulig medier er liberale rundt journalisters deltagelse og ytringer på sosiale medier, sier Åmås, og understreker at han uttaler seg generelt, da fakta i Græsvik og TV 2-saken er uklare.

Løken Stavrum understreker at sterke meninger er etterspurt og at det er viktig å være tydelige på hva man mener.

- Etter denne krigen i Gaza vil jeg for fagets del slå et slag for undring og usikkerhet, særlig når man er journalist. I det øyeblikket man har påført seg selv en klar mening, ikke bare i et middagsselskap men foran flere tusen på Twitter, kommer man fort i en posisjon der man må forsvare en mening heller enn å søke brister i eget resonnement og meninger, sier Løken Stavrum.

Kilde: DN.no