Da EU denne uken ga grønt lys for at Google kan slette alle som ber om det fra søkeresultatene, hørtes det fint ut. Det er nok mange som skulle ønske at både det ene og det andre ble slettet. Også folk som har noe å skjule, både i det offentlige og i det private.
Inntil nå har redaktørene avgjort hvilke mediesaker som skal avindekseres fra Google. Stort sett har de gått med på å slette dersom det har vært gode grunner til det. Men nå kan altså forbrytelser og maktmisbruk mediene har omtalt slettes fra den kollektive hukommelsen, uten at redaktørene engang er blitt spurt. Det er alvorlig, blant annet har britiske The Guardian reagert kraftig på at deres saker er blitt slettet (Google publiserte dem igjen på fredag). Men det er slett ikke første gang Facebook og Google griper inn i redaktøransvaret.
Facebooks «presseetikk» er bygget på amerikansk smak. Denne skoen skal passe alle føtter, uansett hvor vondt det gjør å få den på. Poenget er at Facebook og Google griper inn i pressefriheten og presseetikken. Inntil nå har presseetikk hatt en nasjonal forankring. Norsk presseetikk er bygget på norsk kultur og norske verdier. Det er i ferd med å endres.
Kilde: Aftenposten
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar