søndag 15. desember 2013

Nettet snører seg rundt kildene

Ole-Harald Nafstad, journalist i Inside Telecom/Mediehuset Tek, skriver om det "digitale" kildevernet i Vox Publica:

For tiden pågår i det stille en kamp som avgjør hvil­ken risiko pres­sens kil­der løper ved å kom­mu­ni­sere med jour­na­lis­ter om kri­tikk­ver­dige for­hold. I takt med at inn­byg­ger­nes liv digi­ta­li­se­res, og sta­dig flere maski­ner og gjen­stan­der kob­les på net­tet, kan sta­dig flere av våre hand­lin­ger spo­res digitalt.

Nylig fast­slo Høy­este­retts anke­ut­valg at det er lov å hente ut tele­data for per­soner som er mis­tenkt for å ha levert infor­ma­sjon til pres­sen. I 2015 vil meng­den av per­sonin­for­ma­sjon som regist­re­res øke betrak­te­lig, når nye reg­ler for data­lag­ring ifølge regje­rin­gens plan skal tre i kraft.

Pres­set øker også mot vars­lere som følge av at bedrif­ter inn­fø­rer sta­dig mer inn­fløkte sys­te­mer med inn­e­bygde mulig­he­ter for å følge digi­tale spor. Dette kan igjen bru­kes til å avsløre vars­lere via både lov­lige og ulov­lige metoder.

- Der­som vi tar vekk kilde­ver­net, blir pres­sen en inter­esse­or­ga­ni­sa­sjon. Jour­na­lis­tene kan kun videre­for­midle presse­mel­din­ger og skrive om infor­ma­sjon fra de per­sonene de kjen­ner fra før, sier Anders Brenna. Han er mange­årig redak­tør, for­fat­ter av boka «Digi­talt kilde­vern» og nå tek­no­logi­evan­ge­list i Knowit.

Kilde: Vox Publica

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar