For tiden pågår i det stille en kamp som avgjør hvilken risiko pressens kilder løper ved å kommunisere med journalister om kritikkverdige forhold. I takt med at innbyggernes liv digitaliseres, og stadig flere maskiner og gjenstander kobles på nettet, kan stadig flere av våre handlinger spores digitalt.
Nylig fastslo Høyesteretts ankeutvalg at det er lov å hente ut teledata for personer som er mistenkt for å ha levert informasjon til pressen. I 2015 vil mengden av personinformasjon som registreres øke betraktelig, når nye regler for datalagring ifølge regjeringens plan skal tre i kraft.
Presset øker også mot varslere som følge av at bedrifter innfører stadig mer innfløkte systemer med innebygde muligheter for å følge digitale spor. Dette kan igjen brukes til å avsløre varslere via både lovlige og ulovlige metoder.
- Dersom vi tar vekk kildevernet, blir pressen en interesseorganisasjon. Journalistene kan kun videreformidle pressemeldinger og skrive om informasjon fra de personene de kjenner fra før, sier Anders Brenna. Han er mangeårig redaktør, forfatter av boka «Digitalt kildevern» og nå teknologievangelist i Knowit.
Kilde: Vox Publica
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar