tirsdag 25. februar 2014

Lag proff timelapse med Panolapse

Vanligvis innebærer panorering i timelapsevideoer dyre og kompliserte rigger, som flytter kameraet for hvert bilde. Panolapse er et lite program til Windows og Mac, som løser dette på en annen måte. Programmet gjør det mulig legge til horisontal- og vertikal bevegelse til en timelapsevideo.



Panolapse kan brukes med all optikk, men det beste resultatet oppnås ved bruk av brennvidde tilsvarende 24mm eller videre. Ved å mate programmet med informasjon om bildebrikkens størrelse og brennvidden til optikken du har brukt, skal Panolapse klare å regne seg frem til en noenlunde naturlig panorering horisontalt og vertikalt.

Panolapse kan lastes ned her og benyttes vederlagsfritt for videoer opp til 720p-oppløsning.

Programmet kan også brukes for å lage "Ken Burns"-effekter, med utgangspunkt i ett enkelt bilde:



Kilde: Akam.no via Dimag.no

Digital fremgang, ned på papir

Den digitale transformasjonen gjenspeiles i opplag- og lesertallene for norsk dagspresse. Nettutgavene som måles vokser med 5,5 prosent og de målte mobiltitlene vokser med hele 41 prosent, men det kjøpes fortsatt over 2 mill. eksemplarer av avisenes papirutgaver. Samlet sett styrker de fleste mediehusene sin markedsposisjon. Totalt falt opplaget i 2013 med 4,4 prosent, lesertallet falt med 3,7 prosent.

Totalt sett har norske medier en daglig dekning på 87 prosent på desktop og papir.

Opplag- og lesertall


mandag 24. februar 2014

- Fem år på å bli heldigitale

Etter det Kampanje forstår, har samtlige av Norges ti største papiraviser opplagsfall. Det har kun skjedd en gang siden årtusenskiftet, i finanskriseåret 2009. Samtidig vil ferske tall fra TNS Gallups omfattende Forbruker & Media-undersøkelse vise leserfall for flere av storavisene, videre stabile lesertall for de store nettavisene og svært kraftig leservekst for de store mobilutgavene.

- I 2002 hadde VG et opplag på 390.000 eksemplarer, nå ligger det på et sted mellom 160.000 og 170.000. Med årlig nedgang 20.000 eksemplarer så er det åtte år til vi er nede i null. Spørsmålet er om det flater ut og eller om det kommer andre utgivelsesfrekvenser. Jeg har sagt internt at vi har fem år på å bli et heldigitalt mediehus som også utgir papiravis. VG var en gang en papiravis som drev med digitale medier, nå beveger vi oss mot å bli et heldigitalt mediehus med papiravis, sier sjefredaktør og administrerende direktør Torry Pedersen i VG til Kampanje.

- Helt overordnet vil tallene fortelle om den digitale transformasjonen mediebransjen er inne i. Det vil si fallende lesing på papir, selv om en og annen tittel går fram, stadig mer lesing digitalt, hvor det skjer en forrflytting mot mobile enheter, sier Pedersen, som beskriver mediebransjens digitale utfordringer slik:

- I den digitale transformasjonen handler det om å ha lengst mulig landingsstripe og så komme inn med riktig høyde og riktig fart. Nå er det mange som flyr for sakte og for lavt. Det er ikke bra.

Kilde: Kampanje

Facebook - Det usosiale mediet

Facebook fylte nylig ti år, og vi er etter hvert blitt vant til politikernes optimistiske lovsang. Deltakelsen på Facebook vil ikke bare skape mer dialog, men skal også bryte ned tradisjonelle barrierer mellom publikum og politikkens maktkorridorer.

I forbindelse med årets Social Media Awards uttalte Erna Solberg at «sosiale medier er en viktig arena for å være i dialog med mennesker». Og folket strømmer til. Facebook-sidene til Erna, Jens og Siv kan alle skilte med lesertall på nivå med de største papiravisene.

Likevel må ikke den politiske elitens tilstedeværelse på Facebook betraktes som et steg i retning av en mer demokratisert samtalekultur.

Facebook-kommunikasjonen til våre politikere bidrar ikke til noen styrket dialog mellom folkevalgt og velger, men fungerer snarere som strategiske verktøy for personlig markedsføring. Det er blant konklusjonene i Eirik Nymark Esperås sin masteravhandling i medievitenskap, hvor han analyserte aktiviteten på Facebook-sidene til syv norske partiledere gjennom ett år.

Kilde: Aftenposten

mandag 3. februar 2014

Facebook Paper

Facebook fyller ti år på tirsdag, men allerede i dag Facebook Paper i App Store. Nysatsingen er et tillegg til den ordinære Facebook-appen, og er foreløpig kun tilgjengelig via amerikanske App Store. Med Paper vil nyhetshistorier i større grad bli integrert i Facebook. 

– Det potensielt skumle med Paper, er at de vil konkurrere med de norske nettavisenes selvskrevne førsteplass i folks bevissthet. Bergens Tidende jobber allerede med å utvikle mobiltjenestene våre mye raskere. Vi må tørre å konkurrere mot oss selv med de samme midlene som Facebook og andre nå tar i bruk, sier administrerende direktør i Bergens Tidende, Andreas Thorsheim.

– Redaksjonelt innhold som blir presentert gjennom Facebook Paper vil være godkjent på forhånd av dem som står for originalinnholdet, ifølge Facebook, som påpeker at Paper er en alternativ måte å konsumere nyheter på, og mener at tjenesten trolig vil generere mer trafikk til nettavisene.

Paper | Stories from Facebook

Deler stoff via sosiale medier

Brukere av sosiale medier har blitt viktige spillebrikker for avisene. Ifølge medieforsker Arne Krumsvik (1852 følgere) hjelper de avisene å nå ut med innholdet. Tall fra TNS Scores viser at to prosent av trafikken til VG, Dagbladet, Aftenposten, DN, NRK og TV 2 kom fra Facebook i uke 4.

VG oppmuntrer journalistene til å bruke ti prosent av arbeidstiden på sosiale medier. I tillegg har frontsjefen til enhver tid ansvar for at alle nyheter som publiseres på nett, også deles her.

Social Media Tracker-undersøkelsen fra 2013 viser at mens åtte prosent av befolkningen bruker Twitter daglig, oppdaterer hele 67 prosent seg på Facebook. 23 prosent svarer at Facebook er det viktigste mediet å følge med på for å holde seg oppdatert på nyheter, mot fem prosent på Twitter.

Kilde: DN.no