lørdag 18. august 2012

Kjøpe Adobe Elements?

Må dere kjøpe Adobe Photoshop Elements 10 & Adobe Premiere Elements 10 Student Edition? (studentlisenser bestilles her)

Svaret er nei, men det avhenger likevel av hvilken annen programvare dere har tilgang til.

På mac vil den medfølgende iMove gjøre jobben som videoredigeringsverktøy. På PC er Moviemaker et gratis alternativ, men jeg kjenner ikke funksjonene i den siste versjonen. Uansett, alle bør laste ned MPEG Streamclip da dette uansett er et godt verktøy for konvertering av video, og svært enkel klipping.

En problemstilling dere kan støte på er filformater for video. Mange kameraer benytter formatet AVCHD, som er et svært effektivt format, men ikke alltid like lett å håndtere. iMovie og Premiere Elements håndterer AVCHD, men dere kan oppleve at noen programmer ikke vil lese disse filene.

Er du i knipe er YouTube alltid en "trygg havn", som konverterer AVCHD uten problemer. Du kan også gjøre enkel redigering på YouTube.

I tillegg trenge et verktøy for enkel bildebehandling. Da er Photoshop Elements et godt alternativ. Jeg skal skrive litt om dette (bildebehandling) i en egen artikkel. Vi skal ikke gjøre veldig avanserte greier, men trenger likevel et verktøy. Det finnes nettversjoner, f eks Pixlr.com og Picknic (som er koblet til Picasa nettalbum og gratisprogrammet Picasa). Disse kan gjøre jobben et stykke på vei.

Adobe elements er ellers en rimelig pakke, og inneholder en rekke nyttige funksjoner. Selv bruker jeg ofte funksjonen i Photoshop Elements for å lage panoramabilder, som senere kan brukes i f eks iMovie, Photostory eller Soundslides med såkalt Ken Burns effekt (kommer også en artikkel om dette). Det er en ganske nyttig funksjon.

1 kommentar: