søndag 3. november 2013

- Hovmod knekker seriøs journalistikk

Finn Sjue dokumentarforfatter, tidligere lektor i journalistikk har skrevet essayet Journalistikkens uutholdelige letthet. Han mener det er to kriser som nå rir mediene og journalistikken.

Den ene krisen handler om det store paradigmeskiftet, der ny digital teknologi skaper jordskjelv i både økonomi og arbeidsforhold. Denne nye teknologien er etter min mening både frigjørende og besparende. Men medieeierne og mange redaktører har begått en kardinalfeil. Av frykt for å miste seere, lesere og lyttere har de unnlatt eller reagert altfor sent med å ta betalt for de digitale produktene. De har både lukket øynene og håpet at de kunne gå på vannet. Samtidig krymper mange papiraviser. Resultatet er at eierne velter problemene over på journalistene. 
/../
Dermed setter dette dramatiske paradigmeskiftet den andre krisen på spissen. Jeg snakker om et etisk og moralsk forfall i journalistikken. Forfallet har utviklet seg lenge før det store paradigmeskiftet satte inn. Brutalt sagt, dette handler om mangel på elementær folkeskikk i journalistikken. Vi kan gjerne kalle det mangel på anstendighet. Det er dette brennende etiske og moralske problemet som står helt sentralt i essayet.

Kilde: Aftenposten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar