fredag 21. mars 2014

Når roboter skriver nyhetene

Statistikeren, journalisten og forfatteren Nate Silver spådde riktig valgresultat i samtlige stater i det amerikanske presidentvalget i 2012. Silver ble tatt inn under New York Times’ trygge vinger, han skrev bestselgerboken The noise and the signal, og ble kåret til en av klodens 100 mest innflytelsesrike mennesker av Time magazine.

Alle norske medier snuser på det, ingen er kommet spesielt langtNå står Silver imidlertid på egne ben (støttet av ESPN) med nyhetsnettstedet fivethirtyeight.com. Han har ansatt 20 journalister, og dekker politikk, økonomi, vitenskap, livsstil og sport. Alt Silver gjør, har sitt utgangspunkt i den nyvunne tilgangen til store mengder data og effektiv tallknusing. Vi nærmer oss fremtiden.

Silver har kritisert USAs viktigste meningsbærende stemmer for å synse og mene på tynt empirisk grunnlag. De har svart med å kalle Silver en monoman matematiker med sjokkerende forakt for filosofi, moral og vesentlighetskriterier, manglende interesse for urett og diskriminering, og frykt for å ta stilling til noe som helst.

Andre har uttrykt at store forventninger ble til skuffelse da Silver lanserte fivethirtyeight.com i forrige uke. Men få tviler på at Nate Silver, Ezra Klein og en håndfull andre teknologisk anlagte hoder i amerikanske medier er i ferd med å stake ut kursen for nyhetsjournalistikkens fremtid. Robotene kommer.

Kilde: Aftenposten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar