tirsdag 6. oktober 2015

Personvernavtale mellom USA og EU erklært ugyldig

Safe Harbour-avtalen, som gjør at amerikanske selskaper kan overføre personinformasjon fra EU til USA, ble i dag erklært ugyldig av EU-domstolen. Dette er godt nytt både for norske forbrukere og selskaper.

Etter Snowden-avsløringene gikk den østerrikske personvernforkjemperen Max Schrems rettens vei for å få erklært amerikansk overvåking som et brudd på europeisk lovgivning. Saken gikk gjennom rettssystemet og helt opp til EU-domstolen.

Schrems-saken handler i utgangspunktet om overvåking fra amerikanske myndigheter, men dommen har større implikasjoner.

Selvsertifiseringen som Safe Harbour bygger på ,skaper falsk trygghet. Gang på gang er lover og regler blitt brutt og gjentatte klager fra forbrukerorganisasjoner, slik som Forbrukerrådet og vår transatlantiske paraplyorganisasjon TACD, har ikke ført fram. Dette er også bakgrunnen for at EU-kommisjonen i 2013 krevde revisjon av avtalen, og at amerikanske myndigheter satte inn økte ressurser til tilsyn.

Safe Harbour har fungert som et smutthull for amerikanske selskaper. En forbedret avtale som sikrer at teknologiselskapene fra USA må følge europeiske forbruker- og personvernregler, vil styrke konkurransen. Dette vil også føre til at norske og europeiske selskaper kan få konkurrere på like vilkår.

Det er på høy tid at det ble slått fast at Safe Harbour ikke er en trygg havn for forbrukerne. Forbrukerrådet følger i spenning hva som vil erstatte dagens avtale. Våre persondata skal ikke overføres til USA eller andre land uten at vi vet at våre rettigheter er ivaretatt.

Se også:
Kilde: Forbrukerrådet.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar