torsdag 16. januar 2014

- Kildevernet er absolutt

Programdirektør Per Arne Kalbakk hadde redaktøransvaret da NRK som første nettsted kl. 16.45 fredag 3. februar 2012 offentliggjorde et bilde av Anders Behring Breivik i håndjern, like etter pågripelsen på Utøya. Han understreket at lekkasjer og kilder som trenger beskyttelse, er en vanlig del av hverdagen i alle mediehus.

- Det er en av pressens oppgaver å beskytte enkeltmennesker mot offentlige overgrep. Hvis pressen vet at en uskyldig kan bli straffet, burde man ikke da si at han ikke er kilden, ville aktor, statsadvokat Kristian Jarland vite.

- Å utelukke en kilde, er det samme som å peke på andre mulige kilder, sa Kalbakk, som likevel mente at dette er noe som kunne vurderes ved grov kriminalitet som drap.

-Kildevernet er absolutt. Og også lovgiver mener at kildevernet er viktig for demokratiet. Og du får aldri en pressemann til å avkrefte en kilde. Han ville i tilfelle være ferdig i norsk presse. Og hvis jeg hadde vært sjefen hans, ville jeg ha gitt ham sparken, sa tidligere generalsekretær Rolf Øvrum. Han mente at både politi og dommere i saken mot Sigurd Klomsæt har trukket feilaktige slutninger basert på rykter og myter om hvordan norsk presse arbeider.

Kilde: Aftenposten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar